top of page
Foto van schrijverInez van der Voet

De klanken van Jan

Bijgewerkt op: 23 nov.

'Hoe organiseer je nou een speelochtend voor kinderen met zoveel uiteenlopende behoeften en mogelijkheden?' is een vraag die ik regelmatig krijg als ik iemand vertel over Klauterkooi. Het is een onderwerp waar veel over te zeggen valt, maar het is ook iets wat je ontdekt door het te doen.



Laat ik beginnen met zeggen dat we plezier en veiligheid altijd voorop hebben staan. We maken samen in Zwolle met bewegingsdeskundigen uit de sport- en pmt-wereld bij elke Klauterkooi een opstelling die past bij de kinderen die zich hebben aangemeld. En we hebben een vast iemand in ons netwerk die ons adviseert en ook andere initiatiefnemers hierbij kan adviseren.


Maar het is veel meer dan alleen bewegen wat een goede ervaring bepaalt. Ik kijk als het ware door de ogen van mijn eigen zoon naar het geheel. Wat vindt hij leuk? Wat kan hij? Waar kan hij stress van krijgen en wat helpt hem om te ontstressen? Dit vraag ik ook aan andere kinderen en ouders. Dit levert elke keer nieuwe inzichten en ideeen op. Een daarvan was bijvoorbeeld om klank te introduceren bij de Klauterkooi outdoor. Dat klinkt misschien gek voor kinderen die bijvoorbeeld overprikkeld kunnen raken door geluid. Maar vanuit mijn eigen ervaringen met klank weet ik dat klanken een kalmerend effect op het zenuwstelsel kunnen hebben. Het leek me geen gekke gedachte dat dit ook zou kunnen werken voor een overprikkeld kind.


Met dit idee in gedachte belde ik Jan Ridder van Open Klank. Wij hebben elkaar leren kennen tijdens een workshop kalimba maken (sowieso een aanrader om te doen) en hij vertelde toen dat hij klanksessies aanbiedt ter ontspanning. Meestal gebeurt dit in sessies voor volwassenen en bijvoorbeeld in combinatie met yoga en meditatie. Dan is het natuurlijk wel even iets anders om dit tijdens een groot speelfestijn voor een groep kinderen met en zonder een beperking te doen. Maar Jan is niet alleen van Open Klank, hij heeft ook een open mind en was bereid om met zijn klankschalen en andere mooie instrumenten naar Klauterkooi outdoor te komen.


Na afloop konden de kinderen zelf nog even de instrumenten ontdekken

In een van de lokalen richtten we een snoezelruimte (dat is een rustige ruimte met ontspannende materialen/kleuren die je veel in de zorg tegenkomt) in voor alle kinderen die tussen het springen en spelen door wat kalmte konden gebruiken. En daar zat Jan, voor in het lokaal, te midden van zacht glanzende klankschalen en andere instrumenten, met zo'n twintig nieuwsgierige blikken op hem gericht.


Toen het lokaal vol was, ging de deur dicht en werden de lichten gedempt. Kinderen kropen tegen hun ouder/begeleider aan op een van de kussens. Er werden dekentjes gepakt en de klankreis begon.


Voor mij persoonlijk was dit het hoogtepunt van Klauterkooi outdoor door de zachtheid die via de klanken over de deelnemers werd uitgestrooid. Even helemaal niets. Alleen maar luisteren. Het was of er een zucht van ontspanning hoorbaar was. Mijn eigen zoon vond het na korte tijd wel welletjes en begon zijn eigen klanken te maken als teken dat hij weg wilde. Iets wat normaal gesproken misschien geirriteerde blikken zou hebben opgeleverd, maar in deze setting door iedereen begrepen werd. Precies wat we met Klauterkooi willen!


Ik ben er na deze ervaring van overtuigd dat we nog veel meer met klank kunnen doen om kinderen te helpen ontspannen en wil nogmaals mijn dank aan Jan uitspreken voor zijn bijdrage aan Klauterkooi outdoor en zijn open mind voor ons initiatief!


Vrolijke groet,
Inez van der Voet
35 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page